Blog

Therapie voorbij het taboe - mythes & feiten

28 maart 2025

Therapie: een woord dat vaak beladen is met misverstanden en onzekerheden. Misschien vraag je je af of het wel iets voor jou is, of het niet “te zwaar” is, of je het echt nodig hebt. Als je twijfelt, ben je niet alleen. 

Deze gids helpt je door de meest voorkomende mythen en feiten over therapie heen te kijken en laat zien hoe online therapie een toegankelijke en waardevolle optie kan zijn.


 

Newsletter Post - Therapie mythes vs. feiten (2).png

Therapie: de feiten achter de mythes

Mythe 1: Therapie is alleen voor mensen met ernstige problemen.
Feit: Therapie is er voor iedereen die zichzelf beter wil begrijpen, die wil leren omgaan met uitdagingen of simpelweg die wil groeien als persoon. Je hoeft niet te wachten tot je vastloopt; therapie kan ook preventief werken.

Mythe 2: Ik moet alles zelf kunnen oplossen.
Feit: Het vragen om hulp is geen teken van zwakte, maar juist van kracht. Een therapeut biedt je een veilige ruimte om te reflecteren en nieuwe inzichten te krijgen die je alleen misschien niet zou ontdekken.

Mythe 3: Therapie is tijdrovend en ingewikkeld.
Feit: Dankzij online therapie kun je vanuit huis, of waar je maar wilt, met een therapeut praten. Dit bespaart tijd en maakt het makkelijker om sessies in te plannen.

Mythe 4: Een therapeut doet niets wat mijn vrienden of familie niet kunnen doen.
Feit: Hoewel praten met vrienden en familie waardevol is, biedt een therapeut een professionele, objectieve en niet-oordelende blik. Therapeuten zijn getraind om patronen te herkennen, diepere oorzaken te begrijpen en technieken aan te reiken die specifiek zijn afgestemd op jouw behoeften.

Mythe 5: Therapie betekent dat ik constant over mijn verleden moet praten.
Feit: Hoewel het verleden soms wordt besproken, richt therapie zich vaak op het heden en de toekomst. Het gaat erom hoe je je leven nu kunt verbeteren en je doelen kunt bereiken.

 

Mythe 6: Therapie is niet nodig zolang mijn werk geen last heeft van mijn problemen.

Feit: Zelfs als je werk op het eerste gezicht niet lijdt onder je mentale of emotionele toestand, kunnen onderliggende spanningen zich opstapelen. Door vroeg in te grijpen voorkom je dat problemen in je persoonlijke leven je werkprestaties negatief beïnvloeden.
 

Mythe 7: Als ik therapie zoek, denkt mijn werkgever dat ik niet capabel ben.

Feit: Veel werkgevers begrijpen tegenwoordig het belang van mentale gezondheid en ondersteunen werknemers die hulp zoeken. Sommige bedrijven bieden zelfs programma's aan die therapie vergemakkelijken. Je geestelijke gezondheid verbeteren kan juist je productiviteit en werkrelaties bevorderen. Daarnaast blijft bv. bij BloomUp je aanvraag voor een gesprek anoniem, zodat je werkgever niet op de hoogte hoeft te zijn als je dat prefereert.
 

Mythe 8: Therapie helpt niet bij werkgerelateerde stress.

Feit: Therapie kan enorm effectief zijn bij het leren omgaan met werkstress. Een therapeut kan je leren om grenzen te stellen, prioriteiten te stellen en gezonde copingmechanismen te ontwikkelen voor uitdagende situaties op de werkvloer.

Hoe therapie je helpt bij grote veranderingen in je leven

Of je nu door een grote levensverandering gaat – zoals een nieuwe baan, een verhuizing, een relatiebreuk of een verlies – therapie kan je helpen om hier op een gezonde en constructieve manier mee om te gaan. Hier zijn een paar manieren waarop therapie je kan ondersteunen:

•    Inzicht krijgen in je gevoelens. Een therapeut helpt je om te begrijpen wat je voelt en waarom, zodat je bewuster keuzes kunt maken.
•    Praktische strategieën leren. Therapie biedt tools en technieken om beter om te gaan met stress, onzekerheid en andere emoties.
•    Een veilige plek om te praten. Soms heb je gewoon iemand nodig die naar je luistert zonder oordeel. Een therapeut biedt die ruimte.
•    Langdurige groei en verandering. Therapie kan je helpen om patronen te doorbreken die je niet langer dienen en om een leven te creëren dat beter past bij wie je wilt zijn.

Conclusie

Twijfel je of therapie iets voor jou is? Zie het als een investering in jezelf. Of je nu kiest voor online of face-to-face therapie, je hoeft het niet alleen te doen. Het belangrijkste is dat je de stap zet en jezelf de kans geeft om te groeien, te helen en gehoord te worden. Waarom wachten? 


Joyce van der Heijden is klinisch sycholoog en is beschikbaar via BloomUp.

Group 1411.png

Heb je nood aan meer begeleiding?

  • Ga in gesprek met een expert
    Via een paar vragen wordt je eenvoudig naar de juiste hulp en juiste mental sidekick begeleid. Start onze matching hier. Joyce van der Heijden (auteur van dit artikel), is ook beschikbaar via BloomUp.
     
  • E-learning
    De e-learning topics van BloomUp kunnen helpen om mentaal sterker in je schoenen te staan. Heb je nog geen account van BloomUp Learn? 
    Plan hier een vrijblijvend gesprek in